Site Gunfire

De site WHI Gunfire is de fusie van het voormalige Brasschaatse artilleriemuseum en de restauratieplaats van oude militaire voertuigen uit Kapellen. Het museum is gevestigd in de voormalige school van het licht vliegwezen, waar vroeger helikopterpiloten werden opgeleid.

Gunfire is nu een officieel onderdeel van het War Heritage Institute (WHI), een overkoepelende instelling dat het Belgische militaire erfgoed in ere houdt. Rik Brulez, gepensioneerd officier van de Artillerie, is de gepassioneerde conservator die een enthousiaste ploeg van 40 vrijwilligers -tussen 18 en 80 jaar- aanstuurt.

Rik: “Binnen het WHI heeft elk museum of site zijn specialisatie. Omdat Brasschaat al sinds 1820 het oefenterrein is van het bataljon Artillerie, lag het voor de hand dat Gunfire in de eerste plaats dé plek moest worden waar een waaier aan artilleriestukken bewonderd kunnen worden: kanonnen, houwitzers, mortieren.”

Naast artillerie toont Gunfire ook heel wat materieel dat ten tijde van de koude oorlog paraat stond:  gevechtsvoertuigen, tanks, verkenningsvoertuigen...

“En niet te vergeten, de aandacht die we besteden aan vliegtuigen, helikopters en piloten die hier decennialang aanwezig waren op het naastgelegen militaire vliegveld. Het oudste militaire vliegveld van West-Europa trouwens, al sinds 1910”, legt Rik trots uit. “We hebben er een aparte zaal aan gewijd.”

Het museum toont alleen oude stukken, het jongste dateert uit 2004. “Onze grootste troef is variatie. Buitenlandse toeristen zeggen bijna altijd verwonderd te zijn dat wij zoveel hebben, meer dan in eigen land”, zegt Rik. “Al onze museumstukken, van klein tot heel groot, geven een prachtig beeld over de evolutie in oorlogsmateriaal: van groot en robuust tot snel en mobiel.”

Door de hoge kosten in onderhoud, worden nog maar enkele voertuigen rij- en vuurklaar gehouden. “Die zetten we alleen in op evenementen. Kinderen vinden het de max om eens mee te rijden met een tank of zelf eens een kanon af te vuren, met blank uiteraard”, lacht Rik.

De site WHI Gunfire is één van de toeristische trekpleisters rondom het vliegveld. Rik: “Er wordt mooi werk geleverd. Wij zitten al een tijdje op een stil eiland, maar na de uitbouw van lokale horeca, de renovatie van het prachtige clubcafé van de aeroclub, de spoorfietsen en Den Toren kuieren en fietsen hier meer en meer toeristen rond. Hun aantal groeit pijlsnel, vooral bij mooi weer wanneer de sportvliegtuigjes aan- en afvliegen.”

Er vinden regelmatig unieke evenementen plaats op de site, hou de website in de gaten!

Bezoek Gunfire én Den Toren en geniet van een verlaagd tarief. Vraag naar het combiticket.

Gunfire bezoeken in groep, al dan niet met gids, alleen op aanvraag. Reserveer tijdig!